ALUATURI CARE SE DESFAC IN FOI (II)

Ingrediente:

300 g faina, 200 g margarina, unt sau untura, un ou, 15 ml zeama de lamiie sau o
lingurita otet, coaja de lamiie, 120 ml apa, o lingurita rasa de sare.

Mod de preparare:

Intr-un lighenas, se pun 50 g grasime moale sau topita, apoi se adauga apa,
sarea, oul intreg, coaja si zeama de lamiie si la urma, 250 g faina. Se amesteca
mai intii, cu lingura si apoi se framinta cu mina, in castron, 8-10 minute.
Aluatul se asaza pe o foaie de nailon, presarata cu faina. In acelasi castron,
se pune restul de grasime si faina care se freaca cu furculita ca sa se
omogenizeze. Aluatul de pe masa se intinde in forma de dreptunghi cu grosimea de
3-4 mm; toata foaia se unge cu grasimea tinuta la cald, ca sa fie moale (dar sa
nu se topeasca). Grasimea se poate imparti in gramajoare pe toata suprafata,
care, apoi, se intind cu cutitul, ungind astfel toata foaia.Foaia se ruleaza,
incepind de la latura cea mai lunga.Ruloul se aplatizeaza cu palmele si cu
sucitorul astfel incit sa aiba latimea de 20 cm.Capetele ruloului se aduc pina
la mijlocul lui si se mai indoaie inca odata, asa cum s-ar inchide o carte.Dupa
ce aluatul a stat in frigider 20 minute, din el se pregatesc rulouri umplute cu
fructe, brinza de vaci, carne, etc.Aluatul este suficient pentru 3 rulouri
coapte in tava mijlocie.