ALUATURI CARE SE DESFAC IN FOI (III)

Ingrediente:

__________________________________________________________________

500 g faina , 200 ml apa, 300 g unt, margarina sau untura, un ou, 15 ml
zeama de lamiie sau otet, coaja de lamiie, o lingurita sare (10 g).
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Intr-un castron se pun 100 g grasime topita, apa rece, sarea , oul
intreg, coaja rasa de lamiie si 400 g faina si se amesteca cu
lingura.Dupa ce se framinta bine cu mina, 8-10 minute, pina cind se
desprinde de mina si de vas, aluatul se asaza pe o foaie de nylon,
presarata bine cu faina.In acelasi castron, se pune restul de grasime
(pastrata la rece, ca sa fie tare, dar nu inghetata) si de faina care
se amesteca numai cu virful furculitei (se trece in lung si in lat prin
grasime si faina), ca sa se formeze frecatei mai mici; nu se freaca
prea mult, ca sa nu se lipeasca intre ei, ci sa ramina infainati.Daca
grasimea este moale, nu se formeaza frecatei si atunci, aceasta trebuie
intinsa cu cutitul, ceea ce necesita timp mai mult.Frecateii se desarta
imediat pe foaia intinsa in forma de dreptunghi cu grosimea de 1/2 cm
si se imprastie, cu mina, egal peste tot. Foaia se ruleaza de la
marginea mai lunga.Ruloul se aplatizeaza cu palmele, ca sa nu se rupa
foitele si apoi se intinde cu sucitorul in foaie dreptunghiulara mai
groasa (de 7-8 mm).Marginile mai inguste se aduc pina la mijlocul foii,
apoi se indoaie inca odata, asa cum s-ar inchide o carte.Dupa ce
aluatul a fost tinut in frigider 20 minute, din el se pregatesc 3-4
rulouri in tava mare, ca cea de aragaz.
__________________________________________________________________