Ciorbã de hamei

Ingrediente:

1/2 kg hamei, 1/2 kg roºii sau suc de roºii, o ceapã, 25 g fãinã, 3
linguri untdelemn, 100 ml smîntînã, frunze de pãtrunjel, þelinã, oase afumate.

Mod de preparare:

I. Hameiul este o plantã care creºte sãlbatic pe marginea sau
în luminiºurile pãdurilor sau cultivat pentru prepararea berii. Are exact
acelaºi aspect, consumîndu-se primãvara ca ºi urzicile. Devine repede fibros
(lemnos) ºi atunci nu mai este bun de ciorbã. Se recolteazã numai vîrfurile
lujerilor fragezi, care se rup uºor, circa 7-8 cm de la vîrf, cu frunzuliþele
aferente. Se spalã bine ca ºi urzicile, iar mãnunchiurile se taie în bucãþi de
cîte 3-4 cm lungime. Oasele afumate se fierb în circa 1 1/2 l apã rece cu o
ceapã tãiatã mãrunt. Dupã circa o orã, se adaugã hameiul ºi se fierbe pînã cînd
se înmoaie (circa 30 minute). Se pregãteºte sosul românesc astfel: fãina se
amestecã într-o tigaiþã, pe foc mic, pînã cînd capãtã culoarea maro deschis,
amestecînd tot mereu ca sã nu se ardã, apoi se ia de pe foc, adãugînd
untdelemnul ºi o ceapã rasã fin, un vîrf de linguriþã cu boia dulce,
amestecîndu-se toate un minut ca numai la cãldura tigãiþei ceapa sã-ºi dezvolte
aroma. Se adauga, apoi, cîte puþin din supã, amestecînd ca sã nu se formeze
cocoloaºe, se deºartã peste restul de supã, se acreºte dupã gust, se adaugã
sare, dacã este cazul, ºi se completeazã lichidul cu apã, dacã este necesar.
Dupã ce a fiert cîteva clocote, se ia de pe foc, se adaugã aromele, din fiecare
cîte puþin, ºi se drege cu smîntînã.
II. Se poate prepara mai simplu ºi mai repede astfel: untdelemnul se înfierbîntã
cu o linguriþã de ceapã rasã fin 1/2 minut la foc mic, direct în oalã, fãrã sã
se rumeneascã, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei ºi, dupã ce s-a
amestecat de 2 ori, se stinge cu apã simplã. Cînd clocoteºte, se pun cartofii
ºi, dupã ce aceºtia au fiert, fãina diluatã cu apã rece se amestecã cu supa,
completîndu-se cu acreala doritã ºi cu apã; se adaugã o linguriþã cu Vegeta
sau sare, dacã este necesar. Dupã ce a fiert cîteva clocote, se ia de pe foc ºi
se drege cu smîntînã. Ciorba se acreºte cu sucul de roºii, se aromeazã ºi se
drege cum s-a arãtat mai sus. Se poate pregãti ºi fãrã sos. Cînd hameiul este
fiert, cu sau fãrã carne sau cu oase afumate, ciorba se acreºte cu borº, suc de
roºii sau cu altã substanþã acrã, se sãreazã ºi se lasã sã mai fiarbã cîteva
clocote. Apoi, se ia de pe foc ºi se drege dupã una din variantele arãtate mai
sus. Pentru aromã, se adaugã leuºtean sau pãtrunjel ºi þelinã.