Ciorbã de miel

Ingrediente:

Cap ºi mãruntaie de miel, morcov ºi pãtrunjel (circa 250 g), o
ceapã de mãrime mijlocie, o lingurã orez, borº, zeamã sau sare de lãmîie sau
oþet, un gãlbenuº, 100 ml smîntînã sau iaurt, sare, tarhon, leuºtean.

Mod de preparare:

Pentru o ciorbã de 3-4 l, este suficient capul, dacã acesta
este întreg, cu puþin gît ºi capetele osoase ale pulpelor, sau circa 1/2 kg altã
carne cu mai mult os (piept). Capul întreg cu 1/3 din gît, plus capetele osoase
ale pulpelor, se pun într-o oalã cu 2 l de apã rece ºi se lasã la o parte 15
minute, ca sã se dizolve substanþele hrãnitoare care vor da gust ºi aromã
ciorbei. În acest timp, zarzavatul ºi ceapa, rase prin rãzãtoarea cu gãuri mari,
se cãlesc 2 minute cu 2 linguri de untdelemn într-o oalã de 5-6 l, amestecînd
mereu; apoi se adaugã carnea cu apa în care a stat ºi o linguriþã de sare. Se
fierbe 50-60 minute; se adaugã apoi orezul, se amestecã bine, ca sã nu se
lipeascã de fundul oalei, ºi se lasã sã fiarbã încã 20 minute. Se acreºte, dupã
gust, cu borº sau cu altã substanþã acrã, completînd lichidul pînã la circa 3 l
sau mai mult, dacã ciorba este prea deasã, lãsînd sã mai fiarbã cîteva clocote.
Carnea se scoate de pe oase ºi se adaugã în ciorbã. Pentru aromã, este indicat
tarhonul sau leuºteanul. Cînd este complet gata, se mai sãreazã dupã gust. Dacã
se pregãteºte ciorba în cantitate mai mare, se pun ºi mãruntaie. Plãmînii se
taie bucãþi cît se poate de mici, rinichiul se taie în bucãþele, ca sã poatã
intra apa în canale ºi sã le spele bine. Ficatul se taie în bucãþi mici ºi se
adaugã în ciorbã, cînd toate sînt fierte (se fierbe numai 5 minute, ca sã nu se
întãreascã). Din cap ºi mãruntaie, se pot pregãti circa 8 l ciorbã; se mãresc
cantitãþile celorlalte ingrediente proporþional cu cantitatea de ciorbã,
procedînd exact ca mai sus.