Ciorbã þãrãneascã

Ingrediente:

300-400 g carne de vaca sau de porc mai grasã, morcov, pãtrunjel,
þelinã, o ceapã mijlocie, 1-2 ardei graºi, 3 roºii, 2 cartofi mijlocii, o
lingurã cu mazãre boabe, 10-12 pãstãi de fasole verde, borº sau altã substanþã
acrã, frunze aromate, sare.

Mod de preparare:

Pieptul de vacã sau ciolanul de porc proaspãt se pune la fiert
în 2 l de apã rece, cu o linguriþã rasã de sare; se fierb circa o orã la foc
mijlociu, ca sã nu se tulbure supa. Zarzavatul ºi ceapa, rase prin rãzãtoarea cu
gãuri mari, se cãlesc 2 minute cu 2 linguri de untdelmn ºi se adaugã în supã,
împreunã cu fasolea ruptã în bucãþi. Dupã circa 30 minute, se adaugã mazãrea.
Cînd carnea ºi zarzavatul sînt bine fierte, se pun cartofii tãiaþi în cuburi
mici, ardeii tãiaþi în felii subþiri ºi roºiile, tãiate în felii de 2 cm
grosime. Ciorba se fierbe încã 15 minute, ca sã se înmoaie cartofii, apoi se
adaugã borºul, completînd lichidul, ca ciorba sã nu fie prea deasã ºi se sãreazã
dupã gust. Se lasa sã mai fiarbã cîteva clocote, apoi se ia de pe foc, se
aromeazã cu leuºtean sau pãtrunjel ºi se serveºte nedreasã.