CLATITE CU SPANAC

Ingrediente:

__________________________________________________________________

1/2 kg spanac, 250 g faina, 3 oua, 50 ml untdelemn, 30 ml rom, 600 ml
lapte, 200 ml smintina, sare.
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Spanacul bine spalat se fierbe 10 minute numai cu apa retinuta pe
frunze (se vor lasa si frunzele in apa) si 1/2 lingurita cu sare.Dupa
ce s-a scurs bine in strecuratoare (presindu-se putin si cu lingura),
se trece prin masina de tocat.Intr-o olita de 2 l, se pun
galbenusurile, untdelemnul, romul (care fragezeaste), smintina,
spanacul tocat si o lingurita rasa de sare, amestecindu-se bine; se
adauga faina si se freaca cu dosul lingurei pe marginea olitei, pina
cind compozitia nu mai are cocoloase.Se dilueaza apoi, cu laptele rece,
sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de
sifon sau numai cu sifon; se adauga cite putin la inceput si amestecind
de fiecare data, pina cind se omogenizeaza compozitia.Albusurile se abt
spuma si apoi se desarta in compozitie, amestecind putin cu un polonic,
cu care se va lucra pina la sfirsit.Romul va face sa ramina compozitia
spumoasa, pina cind se termina de copt.Clatitele se coc in tigaie
obisnuita, sau in tigaie de teflon.Intr-o canita se pun 2-3 linguri cu
untdelemn, in care se tine o pensula, dar nu pe soba.Tigaia se
infierbinta goala, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un
disc subtire peste flacara, sub tigaie).Apoi tigaia se ridica si se
unge repede cu pensula pe toata suprafata si se mai pune o secunda pe
foc; in acel moment, se ia din compozitie cu polonicul cca 50 ml
(pentru tigaie mijlocie) cu mina dreapta si cu mina stinga se ridica
tigaia. Se toarna compozitia in tigaie, acoperind-o cu un strat subtire
(inclinind-o printr-o miscare de rotire, ca sa curga compozitia pe
toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, se ia inca putina
compozitie si se completeaza golurile.Compozitia va fi mai densa dar nu
se mai subtiaza.Tigaia se asaza pe foc, lasind-o pina se incheaga bine
compozitia si se rumeneste pe margini; se trece, apoi, cu cutitul pe
sub clatita, de jur imprejur, (sau cu lopatica de lemn, la tigaia din
teflon ca sa nu se zgirie), desprinzind-o de tigaie pina la mijloc.Dupa
ce s-a rumenit pe partea de dedesupt, se introduce lama cutitului sau
lopatica din lemn sub clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o
miscare rapida se intoarce pe partea cealalta care se va coace pina
cind se va rumeni.Daca clatita s-a prins de tigaie, se va trece pensula
pe marginea tigaii, pe linga clatita , ca sa se scurga putin untdelemn
sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca.Pe masura ce s-au copt,
clatitele se pun intr-o cratita (potrivita cu marimea lor), acoperita,
care se asaza pe un vas cu apa fierbinte, pastrindu-le calde.Clatitele
cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase.Se pot umple cu brinza
telemea rasa sau cu sunca tocata amestecata cu smintina,
impachetindu-le ca sarmalele.Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute
inainte de servire, ca sa se infierbinte clatitele.Se servesc ca fel
intii.
__________________________________________________________________