Compot de prune

Ingrediente:

5 kg prune, 1 kg zahãr, 3 l apã, 2 cuiºoare, o linguriþã rasã de
scorþiºoarã.

Mod de preparare:

Zahãrul, apa ºi mirodeniile nemãcinate se pun într-o oalã de
6-8 l. Cînd siropul clocoteºte, se adaugã circa 1/4 din prunele spãlate ºi
curãþate de codiþe, se amestecã cu lingura în sirop, ca sã se înfierbînte toate
un minut, apoi, fãrã sã clocoteascã, se scot cu strecurãtoarea ºi se pun într-o
cratiþã; cînd siropul clocoteºte din nou, se pun alte prune, la fel, pînã cînd
se terminã toatã cantitatea. Prunele se aºeazã nepresate în borcane, lãsînd un
spaþiu liber de 2-3 cm pînã la gura acestora. Siropul se lasã sã se mai
rãceascã, apoi se toarnã uniform peste ele, pînã la acelaºi nivel. Borcanele se
leagã ºi se sterilizeazã în apã. Dacã se lucreazã corect la legat ºi sterilizat,
nu e nevoie de nici un conservant.