CREMA DE CAFEA CU GELATINA (I)

Ingrediente:

__________________________________________________________________

Crema:4 oua mari, 12 foi sau 35 g granule de gelatina, 200 ml esenta de
cafea , 250g zahar tos, o lingura rom , zahar vanilat.Pentru ornat:250
g frisca, 2 foi sau 6 granule de gelatina, 50 g zahar tos,40 ml apa, 15
ml rom, un plic zahar vanilat.
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Esenta de cafea se prepara din: o lingura cu virf de cafea naturala si
o lingura cu virf de cicoare, sau numai 2 linguri cu virf de
cicoare.Cafeaua sau cicoarea se fierb in 300 ml apa, cca 10 minute,
lasind-o 30 minute sa se aseze, apoi se filtreaza prin tifon
dubluasezat peste strecuratoare, cu un strat subtire de vata
deasupra.In 200 ml esenta de cafea rece, se inmoaie gelatina cca o
ora.Gelatina se poate inmuia in 200 ml apa rece si pentru aroma se va
adauga 50 g nescafe, numai dupa ce s-a topit gelatina, imediat dupa ce
s-a luat lighenasul de pe aburi.Gelatina se inmoaie cu esenta de cafea
cca o ora intr-un lighenas de 2-3 , adaugind apoi, galbenusurile si 50
g zahar.Lighenasul se asaza pe un vas cu apa clocotita si se bate
compozitia cu telul in forma de para, pina cind se topeste gelatina si
se leaga sodoul cu galbenusurile (5-6 minute), insistind mereu pe
fundul lighenasului .Dupa aceea se ia de pe aburi, se adauga zaharul
vanilat si se trece pe un vas cu apa rece, amestecindu-se incontinuu ,
pina cind se raceste la temperatura degetului.Albusul se bate inca
putin ca sa-si revina, daca s-a lasat, apoi se ia o lingura cu virf din
el si se pune in gelatina, amestecind usor cu lingura, numai prin
rasturnare (nu circular), de 6-7 ori, adaugind, apoi tot restulde albus
si amestecind tot prin rasturnare (dar nu prea mult) pina cind se
omogenizeaza.Albusul cu gelatina se toarna peste frisca curatindu-se
bine cu lopatica din plastic si, numai pe urma se amesteca cu telul
pina la fundul vasului ca sa nu ramina frisca sau albus neamestecate
.Pe masura ce albusul se amesteca cu frisca rece, se intareste si crema
ramine umflata.Se aranjeaza apoi, imediat in forma (dupa varianta ce
s-a pregatit inainte), lasindu-se in frigider 3-4 ore, ca sa se
inchege.In acest timp se pregateste frisca cu gelatina pentru
ornat.Dupa ce crema s-a inchegat, forma se scoate din frigider,.Daca a
fost aranjata in cerc de hirtie, acesta se desprinde usor; daca a fost
aranjata in cratita, se trece cu cutitul pe marginea cremei, ca sa se
desprinda, apoi se asaza platoul deasupra ei si se rastoarna impreuna.
Cratita se va acoperi cu un servet mai gros, udat in apa fierbinte si
bine stors, lasidu-l 1-2 minute ca sa se incalzeasca putin untul cu
care a fost unsa; crema se va dezlipi imediat (operatiunea se mai
repeta la nevoie).Preparatul pentru ornat trebuie mai inainte sa stea
in frigider 2-3 ore, altfel se va muia frisca cu gelatina.Crema se
orneaza cu frisca, pusa intr-un cornet cu sprit crestat la virf.Se
modeleaza dire ondulate, pornind din centrul cremei pina jos, la baza
ei si rozete intre ele.Se poate executa si alt ornament.
__________________________________________________________________