CREMA DE CAFEA CU GELATINA (II)

Ingrediente:

__________________________________________________________________

Crema:3 oua,150 ml lapte, 150-200 g zahar tos, 500 g frisca, 6-7 foi de
gelatina sau 18-20 g granule de gelatina, 15 ml rom, un plic cu zahar
vanilat.Frisca pentru ornat:250 g frisca, un albus mare, 50 g zahar, 2
foi sau 6 g granule gelatina, 40 ml apa.
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Esenta de cafea se poate inlocui cu 30 g nescafe.In acest caz, tot
lichidul in care se inmoaie gelatina va fi lapte sau apa rece.Cind se
ia lighenasul de pe aburi, se adauga in crema o lingura cu virf de
nestcafe si se bate in continuare pe un vas cu apa rece.Albusurile se
bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul, apoi spuma se bate in
continuare, pina cind se intareste din nou, ca o zapada si se lasa la o
parte.Frisca se tine in congelator, pina cind se formeaza cristale de
gheata in ea, apoi se bate cu spuma cu mixerul sau cu telul;in toate
variantele se pastreaza in frigider, pina cind va fi nevoie de ea.In
cazanelul cu gelatina se pun galbenusurile si albusurile batute
spuma.Cazanelul se asaza pe un vas cu apa clocotita si compozitia se
bate repede cu telul pina cind se infierbinta si capata consistenta
unei smintini groase si spumoase (6-7 minute).Se ia apoi de pe aburi si
se adauga zaharul vanilat, apoi se raceste pe un vas cu apa rece, pina
cind ajunge la temperatura degetului, batind mereu cu telul ca sa nu se
inchege compozitia; daca nu se bate, gelatina se incheaga prin
racire.Se pune atunci o lingura cu virf din frisca batuta si se
amesteca prin rasturnare, cu telul, de 6-7 ori, pina la fundul vasului,
ca sa se omogenizeze; apoi se adauga si restul de frisca adunata bine
de pe vas cu lopatica de plastic si, numai pe urma, se amesteca usor cu
telul, prin rasturnare, pina la fundul cazanelului.Pe masura ce se
amesteca cu frisca mai rece, compozitia se va intari si va ramine
spumoasa; va fi putin mai densa decit crema de vanilie cu gelatina I,
dar foarte fina.Crema simpla se pune intr-o forma (cratita) de 1 1/2 l
sau se poate aranja in oricare varianta.
__________________________________________________________________