MARMELADA DE CAISE

Ingrediente:

__________________________________________________________________

10 kg caise, 5 kg zahar.
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Caisele bine coapte se curata de coaja si de simburi, neoparite (numai
cu cutitul inoxidabil), pentru a obtine o marmelada fina, in culoare
naturala. Caisele se pot lasa si necuratate de coaja, insa la fiert li
se va inchide mult culoarea. Dupa ce s-au curatat, se cintaresc. Din 10
kg curatate de simburi, vor ramine 8 kg, iar curatate si de coaja, 7
kg. Daca se doreste sa se obtina si lichior si sa fiarba mai repede
marmelada cu suc mai putin, caisele curatate se pun intr-un lighean de
plastic sau emailat, si se presara cu 100 g zahar pentru fiecare kg
curatat; se amesteca cu o lingurita usor. Se lasa rece pina a doua zi,
ca zaharul prin topire sa extraga o parte din suc, pentru a nu necesita
2-3 ore in plus la fiert, pina cind scade. Se pun, apoi, caisele intr-o
strecuratoare cu gauri mari, ca sa se scurga bine zeama. Se cintareste
bine zeama si se scade din cantitatea de caise. Din 7 kg caise
curatate, se vor obtine circa 2 l suc, pulpa ramasa va fi de 5 kg.
Pulpa se trece prin masina de tocat sau prin alt preparat de obtinut
piure de fructe, ca sa fiarba mai repede. Se pune intr-o cratita sau
lighean smaltuit cu un volum de doua ori mai mare decit cantitatea
fructelor, amestecind din cind in cind. Dupa circa o ora, cind incepe
sa fiarba in clocote, se pune zaharul, amestecind bine pina cind se
topeste si, dupa circa o ora, cind incepe sa dea din nou in clocot, se
fierbe inca 30 minute. Lichidul se leaga cu zaharul ca siropul din
dulceata; daca se pune o picatura pe marginea farfuriei, aceasta ramine
rotunda ca o margea, nu curge. Se ia de pe foc lasind-o sa se raceasca
pina a doua zi. Borcanele se leaga cu celofan apoi se duc in camara.
Dupa 2-3 saptamini, marmelada pregatita dupa acest procedeu pastreaza
culoarea naturala, gustul si aroma specifice caiselor.
__________________________________________________________________