PASTA DE GUTUI

Ingrediente:

__________________________________________________________________

Fructe fierte ramase de la peltea, pentru 1 kg fructe, cite 1 kg zahar,
1/2 lingurita cu scortisoara macinata, un plic cu zahar vanilat, coaja
rasa de lamiie, zahar pudra.
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Fructele fierte care au ramas de la peltea se trecprin strecuratoarea
cu gauri mai mari (de macaroane; nu trebuie insistat prea mult, ca sa
nu treaca si sinmburii si cojile).La 1 kg pasta se pun 1 kg zahar, 1/2
lingurita cu scortisoara macinata , un plic cu zahar vanilat si putina
coaja rasa de lamiie.Pasta, fiind scursa bine de zeama, se fierbe cu
zaharul intr-o cratita asezata de la inceput, pe o tigla, ca marmelada,
la foc mic, amestecind mereu, pina cind devine consistenta (virtoasa)
si cu aspect unsuros, semn ca a scazut apa (daca se trece cu
linguraprin ea, ramine urma).In aceasta faza pasta este gata; se pune
intr-o tava smaltuita, (unsa cu putin unt) intr-un strat cu grosimea de
2-3 cm, presind cu lingura ca sa nu ramina goluri.Se lasa 3-4 zile, ca
sa se intareasca , apoi se taie sub diferite forme, ca bomboanele;
patrate cu latura de 2-3 cm, triunghiuri sau romburi mici.Fiecare
bucata se trece prin zahar pudra, amestecat cu zahar vanilat; se asaza
in cutii de carton sau in pungi de nailon, ca sa nu se usuce prea mult,
cu hirtie de pergament intre rinduri.Se servesc ca bomboanele.Daca se
tin mult timp, se usuca prea mult.
__________________________________________________________________