PELTEA DE GUTUI

Ingrediente:

__________________________________________________________________

1 kg gutui, 1 kg zahar, 1 l zeama in care au fiert gutuile , vanilie.
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Aceasta peltea se poate face din gutui intregi sau numai din cojile si
mijlocul lor care au ramas de la alte preparate (dulceata etc.).Aceasta
parte din fruct (mijlocul cu simburii care contin mai multa pectina),
fiind foarte tare, niciodata nu se intrebuinteaza pentru altceva; de
aceea, este pacat sa se arunce, ori de cite ori, se iveste ocazia,
deoarece se poate folosi la prepararea unui jeleu gustos.Pentru a
obtine culoarea roz se pune la 1 kg gutui, 1 kg mere rosii ionatan sau
alte mere cu coaja rosie.Gutuile se lasa sa se ingalbeneasca bine, dupa
ce s-au cules; apoi, se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie
in felii impreuna cu coaja si simburii; la fel si merele rosii.Se fierb
impreuna, intr-o oala smaltuita, cu apa rece (care sa depaseasca
nivelul lor cu 3-4 cm) si se lasa pina cind se moaie bine, fara sa se
amestece, ca sa nu se tulbure zeama.Dupa aceea, se desarta intr-o
strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon, cu un strat
subtire de vata deasupra.Lichidul rezultat se cintareste.La 1 l lichid
se pune 1 kg zahar.Sucul si zaharul se amesteca in cratita de dulceata
si se lasa sa fiarba pina cind se leaga ca pentru serbet.Aceasta peltea
se poate servi cu lingurita intr-un pahar cu apa ca si serbetul (fara
sa cada de pe lingurita). Se poate lega mai putin, numai ca pentru
dulceata (se incearca si aceasta ridicind lingura vertical si lasind
ultima picatura sa cad pe marginea unei farfurii, ca o margea fara sa
alunece, sau se ridica lingura, pe latul ei si vor cadea deodata 3
picaturi de sirop bine legat, una linga alta).Aceasta peltea se va
inchega numai ca o piftie moale, si se va folosi pentru tarte, budinci,
gris si orez cu lapte etc.Dupa ce este gata, jeleul se pune fierbinte
in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe doua cutite cu miner
din metal; se lasa sa se raceasca, apoi, borcanele se leaga.Se
vagelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cit a fost de legat.
__________________________________________________________________