PLACHIE DIN PESTE

Ingrediente:

__________________________________________________________________

1 kg peste(crap,s omn etc), 100 ml untdelemn, 3-4 cepe mari, 3 catei de
usturoi, 200 ml suc de rosii, o foaie de dafin,100 ml vin alb, 10 boabe
de piper sau un virf de lingurita piper macinat, 2 -3 linguri zeama de
lamiie sau citeva picaturi de otet,sare.
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Pestele curatat se taie in bucati de 3 cm grosime; daca este gros, se
despica in doua , de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare jumatate
taindu-se in bucati, de 4-5 cm. Tigaia se infierbinta goala, apoi se
pune tot untdelemnul care se va infierbinta imediat; in ea se asaza
bucatile de peste, trecute prin faina, care se vor praji numai pe
jumtate, cite 2-3 minute pe fiecare parte si apoi se vor scoate pe o
farfurie. In untdelemnul ramas care nu este ars se pune ceapa taiata in
felii subtiri, presarata cu o lingurita de sare; se caleste 10 -15
minute, la foc mic (nu direct pe flacara), pana cand devine lucioasa,
fara sa se rumeneasca. Se poate cali si la cuptor, daca nu avem timp sa
o supraveghem, deorece ceapa se arde repede. Se adauga sucul de rosii,
vinul, foaia de dafin, piperul, zeama de lamiie si sare dupa gust si,
la urma, bucatile de peste si usturoiul taiat marunt. Se da la cuptor
20 minute, la foc mijlociu, sa fiarba pestele in continuare, sa se
formeze sosul, si sa se ridice untdelemnul. Se serveste rece ca fel
intii.
__________________________________________________________________