Spanac conservat

Ingrediente:

Spanac, aspirinã.

Mod de preparare:

Spanacul se spalã bine. Frunzele de spanac, fãrã codiþe, se
opãresc, pe rînd, în aceeaºi apã clocotitã (1/2 l), numai 5 minute (ca sã-i
scadã volumul), rãsturnîndu-le incontinuu cu lingura, ca sã ajungã toate în apã;
vor lãsa multã apã, pînã cînd se terminã toate de opãrit. O parte din spanac se
conservã sub formã de piure (trecut prin maºina de tocat, dupã ce s-a rãcit) ºi
o parte – numai frunze întregi – pentru mîncare ºi carne. Atît piureul, cît ºi
frunzele se aºeazã pînã la 2/3 din capacitatea borcanelor (pentru 1-2 mîncãruri)
ºi restul spaþiului se completeazã cu apa în care a fiert spanacul, lãsînd un
spaþiu liber de 2 cm pînã la gura borcanelor. Spanacul se amestecã, apoi, cu o
linguriþã cu sucul, pînã la fundul borcanelor; deasupra se pune cîte o aspirinã
pentru fiecare borcan de 1 l sau cîte 1/2 aspirinã pentru borcane de 400-500 ml.
Se leagã ºi, apoi, se sterilizeazã 30 minute. Spanacul opãrit ca mai sus, trecut
prin maºinã sau lãsat frunze întregi, dupã ce s-a scurs bine, se poate conserva
la congelator mare, în pungi de nylon.