SUFLEU DE CAISE CU SODOU DE VANILIE

Ingrediente:

__________________________________________________________________

Crema:4 albusuri, 200 g zahar tos, o lingura cu virf marmelada de caise
(150 g), 250 g frisca pentru ornat cu sau fara gelatina.Sodoul: 4
galbenusuri, 500 ml lapte, 30 g zahar, zahar vanilat.
__________________________________________________________________

Mod de preparare:

__________________________________________________________________

Intr-un cazanel, albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si
marmelada si spuma se bate in continuare pe un vas cu apa clocotita,
8-10 minute, ca si pentru bezele.Spuma se desarta intr-o cratita de 1
1/2 l unsa cu unt solid, care se introduce in cuptorul bine incalzit la
foc mijlociu.Cratita se asaza intr-o tava cu apa fierbinte pusa din
timp in cuptor.Focul se reduce imediat, la submijlociu, lasind sufleul
sa se coaca 25-30 minute, fara sa se deschida cuptorul 15 minute; dupa
aceea focul se reduce mai multdaca cuptorul rumeneste prea tare.Sufleul
nu trebuie sa se rumeneasca, ci numai sa se intareasca.Sufleul se
scoate apoi din tava lasindu-l apoi sa se raceasca in forma in care s-a
copt pina a doua zi.Se tine in frigider 2-3 ore, ca sa devina mai
consistent; se dezlipeste de marginea cratitei, daca s-a lipit ca sa nu
impiedice rasturnarea.Deasupra se pune un platou cu marginea de cca 3
cm inaltime si, printr-o miscare rapida se rastoarna impreuna cu
cratita. Se orneaza deasupra cu frisca cu sau fara gelatina, cu
ajutorul cornetului cu sprit crestat.Se poate servi si neornat.Intr-un
lighenas smaltuit de cca 2 l, galbenusurile se freaca cu o lingura de
zahar (sa nu fie prea dulce, deoarece este si siropul de la crema) si
se dilueaza cu laptele rece, adaugat cite putin la inceput.Cazanelul se
asaza pe un vas cu apa clocotita si compozitia se bate cu telul in
forma de para 10 minute, pina cind se leaga ca un sodou subtire,
insistind pe fundul cazanelului ca sa nu se coaguleze
galbenusurile.Dupa ce s-a luat de pe aburi, se pune zaharul vanilat,
lasindu-l sa se raceasca.Sodoul rece se toarna in jurul cremei pe
platou;se lasa la frigider 2-3 ore, apoi se serveste.
__________________________________________________________________